14 oktober 2016

K. NEW LIGHT

Licht maakt de architectuur en de ruimte in het station. De gemeente Eindhoven, NS en ProRail hebben de afgelopen 4 jaar gebouwd aan een station wat aan de behoeften van de reiziger en de stad voldoet. Niet alleen de cultuur en de historie van Eindhoven vragen om een station van licht. Licht is essentieel voor een aantrekkelijke reis- en verblijfsruimte, die tegelijkertijd een van de slagaders tussen de Noord- en Zuidzijde van de stad is.

Onder de gloed van een geheel oplichtend plafond snellen de reizigers door het nieuwe station richting hun treinen en van Noord naar Zuid. Architect Luc Veeger heeft voor deze nieuwe passage een plafond van licht ontworpen dat in de hectische drukte van een station een serene rust toevoegt.

Het lichtplafond bestaat uit een 100% recyclebare folie waarboven de allernieuwste LEDverlichting is gemonteerd. In de constructieve glazen dakliggers zijn led-lijnen opgenomen. Alle verlichting is energieneutraal door de geïntegreerde zonnepanelen in de glasdaken en op de perronkap. Deze architectonische integratie van duurzame materialen, lichttechnieken en energievoorziening maakt het NEW LIGHT in het station compleet. Licht blijft de essentie in de architectuur.

foto: Michel Kievits

DESIGN: LUC VEEGER, ARCHITECT EN URBAN DESIGNER BIJ ARCADIS
Design: Luc Veeger, architect and urban designer at ARCADIS. Production: Heijmans-AMB Akoestiek Montage Brabant Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven, NS en ProRail